happy

Красотата на това да разполагаш с най-голямата социална мрежа в света се крие не само в това да увеличаваш приходите си от реклама, но и в това да имаш под ръка най-голямата база от обекти за експерименти върху човешкото поведение. В края на март бяха публикувани данни от точно такъв прелюбопитен експеримент. Резултатите показват, че е особено умно да се заобиколите с позитивни хора.

Екип от изследователи провежда един от най-мащабните експерименти върху емоционалната заразителност – идеята, че когато взаимодействаме или сме изложени на негативно или позитивно влияние, сами ставаме също толкова негативни или позитивни. Изследването е проведено с огромна случайна извадка – без да знаят, 689 003 потребители на Facebook са участвали в експеримента. В техния News Feed настъпват леки промени, като се вижда по-малко позитивно или по-малко негативно съдържание от приятели. Това води до двоен ефект: потребителите, които виждат по-малко позитивно съдържание, сами стават по-малко позитивни и по-негативно настроени, ако се съди по постовете им; обратното също важи. Графиката долу показва колко позитивни (горе) или негативни (долу) думи използват средно потребителите в експерименталната и контролната извадка за намалено негативно съдържание (ляво) и намалено позитивно съдържание (дясно):

emotional-contagion-facebook

Данните дават няколко интересни резултата:

 • Заразяваме се с настроението на приятелите си не само когато директно взаимодействаме с тях, но и когато „случайно чуем“ за настроението им – както се случва при четенето на чужди постове във Facebook.
 • Въпреки че в социалните мрежи не се използва невербално поведение, то явно не е най-ключовият фактор за емоционална зараза – достатъчно е и „стерилно“ текстово съдържание/
 • Емоционалната заразителност работи двупосочно – ако си изложен на повече позитивна информация, не просто споделяш по-позитивни статуси, но и намаляват негативните изяви. Това показва, че не говорим за проста имитация на „модерното за деня настроение“, а за нещо повече/
 • Не се наблюдава и толкова обсъжданият напоследък ефект, че позитивното настроение на останалите ни депресира, когато се сравняваме с тях. Напротив – позитивната емоция води до още позитивни емоции.
 • Интересно е, че потребители, на които е показвано по-слабо емоционално заредено съдържание, стават по-сдържани и затворени – сякаш чуждата емоционална сдържаност е също толкова заразителна, колкото настроенията.

Интересно е колко много може да се научи от поведението на хората и колко полезна за това може да е една социална мрежа. Тук оставяме настрана моралния въпрос за изследването, който се превърна в основен фокус за някои медии – впечатляващо е колко много разкриват хората, когато просто се държат нормално в средата си.

От лична гледна точка, резултатите сочат, че трябва да се обграждате с повече позитивни хора. Това не само ще подобри собственото ви настроение, но и ще намали негативизма. Може би все пак онези кампании „Нека днес залеем фийда с повече снимки на анимационни герои/бебета/котенца!“ имат някаква реалистична цел 🙂

От маркетингова гледна точка, генерирането на позитивни емоции у потребителите ги прави по-позитивно настроени, като цяло – според материала, ефектът е видим и 7 дни след края на експеримента. Това значи, че позитивното настроение се задържа – и може да бъде свързано директно с марката ви.

Вижте цялата научна статия тук.

___
снимка: Daniel Go

7 коментара

 1. asktisho 2 юли 2014 at 01:02

  Доказали са, че средата влияе… Двупосочно. Че хората си въздействат един на друг… Емоционално. What a great find! Можеха просто да се напият с група блусари, вместо да подлагат 689 003 души на „прелюбопитния“ си експеримент, без тяхното знание…

 2. Kalina 2 юли 2014 at 12:29

  Здрасти Васи,

  Интересен рисърч и доста последващи реакции (позитивни и скептични). Позитивното съдържание е заразно, което действа добре на хората, а и на платформата (в повече време и по-чести посещения).

  Малко ми е притеснено обаче от потребителска гледна точка. Дали например, ако някой приятел споделя проблем, системата няма да го покаже на feed-a за сметка на позитивен пост (от приятел или от марка)?

  На глобално ниво, рисърчът показа наяве потенциалът на рисърч с big data и колко всъщност не се замисляме за влиянието на алгоритмите върху информацията, която четем и приемаме през социалните мрежи.

 3. Васи - Site Author 2 юли 2014 at 18:32

  Тук, естествено, има доста въпросителни. Нямах желание да навлизам в подробности от морална гледна точка, защото фокусът на поста беше друг. Все пак, трябва да се има предвид, че експериментът е повлиял на News Feed само в една определена седмица и също че е запазена пълна анонимност на данните (така твърдят от Facebook, а за мен няма причина да не е направено, тъй като при такава огромна извадка се търсят обобщени агрегирани резултати).
  От друга страна, Facebook постоянно влияе на News Feed съдържанието – няма какво да се залъгваме 🙂 Това по-малко притеснително ли е от едноседмичното изследване? За мен по-скоро не.
  И не на последно място, относно участието без знание на потребителите. Много психологически изследвания се правят без обектът на изследването да знае в какъв експеримент точно участва. Даже понякога се „лъжат“ участниците какъв е фокусът на експеримента. Просто така работи човешката психология – подобно на квантовата физика, самото наблюдение променя резултатите 😉

  Не че искам да защитавам Facebook – ясно е, че като повечето social media маркетолози и аз често ги споменавам, не само с добро 🙂 Но реакцията в този случай ми се струва пресилена.

 4. Kalina 2 юли 2014 at 20:14

  Определено едно подобно изследване като методология не е притеснително. В крайна сметка, някои изследователи могат да наблюдават как хората пресичат улицата и за това няма нужда да има някакво предварително разрешение, дори напротив.

  А самото изследване е добре, че хвърля малко светлина на психологията зад алгоритмите и как ни влияят без да се замисляме, а те са навсякъде из нета, не само във фб 😉

 5. asktisho 3 юли 2014 at 09:25

  @ Васи: Разясненията ти за експериментите са много точни. Единственото, което ме притеснява е броят на хората, които „не са попитали“ – над половин милион души… Това за мен е заявка, че могат да си правят каквото поискат. И ще го правят. Към тази мисъл ме навежда също мисълта, че резултатите от експеримента са колкото предвидими, толкова и ненужни. Все едно да напрвим проучване дали като пуснем комплект ключове, ще паднат на земята… Съжалявам, ако реакцията ми е била „пресилена“. Пресилени са опитите с подобен експеримент да се доказва очевАдното, според мен. Относно оф-топика – наистина не е там фокусът на публикацията, дано да не съм доадил. Рядко пиша тук, но редоно чета. Keep the good work!

 6. Васи - Site Author 4 юли 2014 at 08:03

  Тишо, не визирах твоята реакция, а реакция на доста хора, като цяло 🙂 Te Facebook така или иначе си правят каквото си искат – вероятно като човек, който ги следи изкъсо по работа, отдавна съм свикнала с това и вече е спряло да ми прави впечатление. Наистина, може би за нормалните потребители (разбирай „не професионално изкривени“) е проблемно подобно откритие.

 7. Томов 16 септември 2014 at 00:51

  Фейсбук е една страшна сила, която има достъп до много лична информация. Нормално е да правят експерименти с потребителите си, били те и половин милион. Важното е, че се стига до едно заключение, което всеки трябва да има предвид и в реалния живот 🙂 Поздрави за хубавия блог, преди малко го открих и смятам да го посещавам често

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *