Васи ли?! http://vasvalch.com Блог за маркетинг, PR, технологии и всичко останало Fri, 03 Aug 2018 07:33:46 +0000 bg-BG hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://i0.wp.com/vasvalch.com/wp-content/uploads/2016/03/cropped-pen.png?fit=32%2C32 Васи ли?! http://vasvalch.com 32 32 Гост пост: Какво трябва да знаете за рециклирането в България http://vasvalch.com/recycling-guest-post/ http://vasvalch.com/recycling-guest-post/#comments Fri, 03 Aug 2018 05:30:12 +0000 http://vasvalch.com/?p=12716

Въпреки че вече не поддържам активно блога тук, реших да дам място в него на една близка приятелка – Татяна Ремова. Таня е от Словакия, но никога не бихте предположили, ако я чуете колко добре говори български. Преди около година тя успя да направи истински подвиг – накара всички в екипа на Enhancv да започнат […]

The post Гост пост: Какво трябва да знаете за рециклирането в България appeared first on Васи ли?!.

]]>

Въпреки че вече не поддържам активно блога тук, реших да дам място в него на една близка приятелка – Татяна Ремова. Таня е от Словакия, но никога не бихте предположили, ако я чуете колко добре говори български.

Преди около година тя успя да направи истински подвиг – накара всички в екипа на Enhancv да започнат да рециклират. Днес навсякъде в офиса имаме симпатични жълти и зелени кошове и всеки знае много повече за смисъла и ползата от рециклирането. Затова ви оставям тя сама да разкаже малко повече за борбата с отпадъците и да сподели своите впечатления от скорошното й посещение в Екопак.


Много време се чудих как да започна тази статия. Просто защото се смятам за позитивен човек, но ако трябва да говоря за проблемите свързани с отпадъци, ставам тъжна, понякога и агресивна (хаха). Специално когато чета, че ние живеем на “пластмасовата планета” или колко костенурки или китове починаха заради пластмаса в океаните. Починаха заради нас.

Много пъти съм чувала някой да каже: “един човек няма да направи разлика”. Аз лично вярвам, че може. Защото само един човек е нужен да мотивира останалите, и така се правят промени.

Така и колегите в Енхенсив ме познават. След като въведох с помощта на други колеги рециклирането в офиса, направих презентация “Защо трябва да рециклираме.” Тогава все още имаше няколко от тях, които не вярваха, че Екопак си вършат работата както трябва.

Тогава им казах, че ще им го докажа един ден, но още не знаех че ще бъде с тяхната помощ. На рождения ми ден, те ми подариха обиколка из Екопак! #ПоПътяНаОтпадъците сама се уверих, че заводите за рециклиране в България работят.

Хора, в България се рециклира!

Време е да спрем да намираме оправдания да не рециклираме, и наистина да започнем. Рециклирането изисква малко повече старание, но си заслужава.

Прекрасната природа в България го заслужава.

Преди всичко, ще ви кажа малко за мен 🙂

tatiana rehmova

Точно преди две години дойдох да живея в България. Оригинално съм от Словакия. (извинявам се за грешките в този пост предварително!) Преди да дойда тук живеех в Англия, и то дълги 6 години.

Първия път, когато се замислих за отпадъците, бях на 7 години. Връщайки се от магазина с по-голямата ми сестра, аз изхвърлих опаковка от дъвка на земята. Просто защото нямаше кошче наблизо. Сестра ми ме спря и ми каза, че никога повече не трябва да го правя, защото вреди на природата и е гадно. И защото винаги съм смятала сестра ми като добър пример, засрамих се и от тогава боклучета събирах в джоба си, ако нямаше кошче.

С рециклирането се запознах чак в Англия. С времето, Словакия започна да рециклира и днес с голяма гордост мога да кажа, че и Баба ми на 80 рециклира, майка ми рециклира, дори хората по селата го правят. Ако баба ми на 80 разбира, че трябва да се рециклира, вярвам, че и други хора ще го разберат.

Какво е рециклиране и защо трябва да се прави

С две думи рециклиране означава преработване на изхвърлени отпадъци на нови опаковки и материали. Рециклиране е също четвъртата от петте стъпки на начина на живот с нулев отпадък. (Всичките са: откажи, намали, преизползвай, рециклирай, и остави да изгние)

В България материали, които могат да се рециклират са пластмаса, метал, хартия, и стъкло. Важно е да се каже, че само стъклото е материя, която може да се рециклира безкрайно. Другите само няколко пъти. Заради това е важно да се опитваме да използваме колкото може по-малко другите, специално пластмасата.

Знаехте ли, че един Българин прави около 500кг боклук на година? Това означава, че цялата страна събира около 3.5мил тона отпадъци на година.

Брутално.

От целия този боклук, по-малко от 10% се рециклира у нас. (За сравнение, в Германия рециклират около 70% от боклука си)

Една от големите причини да започнем да рециклираме (и то вчера ако може!) е Китай. Досега в Европа (включително и България) се смятахме за “зелен”. И то защото изпращахме милиони тонове отпадъчни хартия, пластмаса и текстил в Китай. В края на 2017 обаче, те сложиха край на този кошмар и не искат боклука ни повече. И това означава, че всяка държава в Европа ще има милион тонове повече боклук за складиране всяка година. Ако само 10% от този боклук ще се рециклира, скоро това което виждате на видеото ще бъде до блока ви. (Радвайте се, че не усещате как мирише.)

Та, какво може да се рециклира в България?

Отговора на този въпрос е малко по-сложен отколкото ми се иска, специално ако все още не рециклирате вкъщи. Но ще се опитам да ви разкажа най-важните неща които научих от хората в Екопак. С тях ще ви е много по лесно.

Когато си купуваме продуктите в опаковки, вече сме платили за тяхното рециклиране. Това означава, че Екопак и други фирми, които рециклират в България, получават пари от фирмите, продаващи продукти на нас. Значи ако не рециклираме, все пак даваме пари на Екопак и други без нищо. Така че, нека да си хвърляме парите в правилните кофи 🙂

Пластмаса

Когато живеех в Англия, позволена пластмаса за рециклиране бяха само пластмасовите бутилки. Но Екопак рециклират не само това, а и опаковки от много неща. Най-лесно е да гледате отзад на опаковката, където има знак подобен на този:

Много пъти има номера 1-7 в тези кръгчета, които означават какъв вид пластмаса има в дадена опаковка. Ако опаковката има този знак, може да се рециклира – лесна работа 🙂  

ekopak 1

На снимката можете да видите сортирани пластмасови бутилки от жълтата кофа. Този сортиран отпадък се продава като суровина.

Важно:

Миризмата в този завод беше ужасна. Заради това най-добре е да изплакнете всяка опаковка преди да я изхвърлите. Примерно, кофички от кисело мляко, или опаковка от сирене. Просто ги сложете за две три секунди под течаща вода и готово.

Като цяло, в този завод пластмаса, метал, и хартия влизат заедно, но колите оставят отпадъците от сините и жълтите кофи на различни места в една огромна зала. От там вече боклукът минава през ръцете на обучени хора, които допълнително го разделят ръчно. Много често хората смесват пластмаса с хартия или други материали, така че ръчната работа е задължителна стъпка от процеса.

На снимката виждате хартия, която се намираше в жълтата кофа и беше отделена ръчно.

Метал

В жълтата кофа се изхвърлят и метални опаковки – заедно с пластмасата. Това са примерно кенчета от бира и други напитки, или консерви. Алуминий също се изхвърля там.

В този завод видях, че хората изхвърлят абсолютно всякакви неща в кофите на Екопак. Това прави всичко по-трудно и миризливо.

В жълтата кофа можете да хвърляте:

 • пластмасови бутилки и капачки
 • опаковки със знак за рециклиране
 • торбички и Фолио
 • туби и шишета от козметика, санитарни продукти, и препарати за пране
 • пластмасови чаши и тарелки, почистени от остатъците от храна
 • палета и каси
 • метални капачки от буркани и бутилки
 • кенчета от бира, други напитки, и консерви

В жълтата кофа няма смисъл да хвърляте (т.е. по-добре да не използвате):

 • пластмасови сламки
 • клечки за уши
 • повечето видове четки за зъби

Хартия

Синята кофа събира хартия. Тук можете да изхвърляте всички опаковки от хартия, вестници и списания, пликове, кутии или други картонени неща.

Интересно беше, че кутиите за прясно мляко или натурален сок са направени от хартия, пластмаса, и алуминий. Въпреки това, може спокойно да ги изхвърлите в синята кофа. В Екопак ги разделят на отделно място и после ги извозват към Румъния, където има завод за рециклиране на тези “Tetra Pak” опаковки. В България няма такъв все още.

Пак е важно да излеете всичко останало от кутията, и да я изплакнете с малко вода.

Не забравяйте, че кърпичките, салфетките, тоалетната хартия и кухненско руло не се рециклират. Те са направени от целулоза, не хартия. Това означава, че се разграждат по-бързо.

За жалост мокрите кърпички не се рециклират, дори не се разлагат в земята!!! Това е защото те са направени от целулоза, хартия, текстил, и много малки частици пластмаса, която не може да се рециклира, не може да изчезне. Освен ако не е в океана, където някое животно ще я изяде. Ако имате възможност, спрете с мокрите кърпички днес.

В синята кофа можете да хвърляте:

  • вестници и списания;
  • празни кутии от сокове и мляко;
  • кашони и други хартиени и картонени опаковки;
  • картонени кутии от сладки, бонбони, яйца, обувки и др.;
  • хартиени торбички, пликове и чували

Стъклото

Заводът за стъклото беше най-впечатляващият, не миришеше и беше управляван от само петима души!! Екопак ни казаха, че този завод е един от най-модерните на балканите. Той работи денонощно и може сам да отстранява различни боклучета, които за жалост често се намират в зелените кофи.

В завода се намират въздушни турбини, които буквално издухват леки боклуци от стъклото, например кърпички или хартиени етикети. Също има магнити, които задържат метални капачки и други предмети от стъклото. Има и камери, които могат да разпознаят боклучета като малки камъни. Беше мега впечатляващо.

Бързи съвети

 • Ако не сте сигурни дали нещо може да се рециклира или не, по добре го сложете в кофата за рециклиране. В Екопак има обучени хора, които преглеждат целия боклук, разделят го, правят бали от него, и го закарват на правилното място.
 • Ако няма кофи от Екопак на улицата ви, обадете се на общината, не Екопак.
 • Ако кофите са обърнати или има друг проблем с тях, обадете се на Екопак.
 • Нещата които не могат да се рециклират обаче са били намерени в една от кофите, Екопак ги праща към местата за изгоряване

The post Гост пост: Какво трябва да знаете за рециклирането в България appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/recycling-guest-post/feed/ 9
Hacking Growth: започнете с експериментите от днес http://vasvalch.com/hacking-growth/ http://vasvalch.com/hacking-growth/#comments Fri, 28 Jul 2017 08:12:59 +0000 http://vasvalch.com/?p=12694

Книгата се фокусира върху това как да създадете култура фокусирана върху експерименти и да взимате решения подкрепени от данни. Би била най-подходяща за хора, които все още не са запознати в детайли с концепцията "growth hacking" и не им е дошло до гуша да слушат колко добре са го направили Dropbox :) Но въпреки че примерите са изтъркани, има ясно структурирана информация за ключовите етапи от развитието на growth стратегията ви.

The post Hacking Growth: започнете с експериментите от днес appeared first on Васи ли?!.

]]>

Четенето на книги за маркетинг става все по-неблагодарно занимание. Докато едно заглавие стигне от автора през редактори, коректори, печатница до книжарниците и ръцете на читателите, информацията в него вече е остаряла и ненужна. Дигиталният маркетинг се променя ежедневно, книгите просто не могат да наваксат.

И все пак се случва някой автор да си свърши работата добре и да опише тренда просто в десятката. Това са постигнали Sean Ellis и Morgan Brown с Hacking Growth.

Книгата се фокусира върху това как да създадете култура фокусирана върху експерименти и да взимате решения подкрепени от данни. Би била най-подходяща за хора, които все още не са запознати в детайли с концепцията „growth hacking“ и не им е дошло до гуша да слушат колко добре са го направили Dropbox 🙂 Но въпреки че примерите са изтъркани, има ясно структурирана информация за ключовите етапи от развитието на growth стратегията ви.

Кой ви трябва в Growth-екипа?

Първата част на Hacking Growth влиза в детайлите около създаването на екип за експерименти и структурирането на неговата работа. В идеалния вариант ви трябват:

 • Growth lead, който менажира процеса, ръководи срещите, модерира дискусиите и работи от позицията на project manager. Добре е това да е човек, който има поглед върху цялата потребителска фуния. Не е задължително да е част от конретен екип, стига да има добри организационни умения.
 • Product manager или еквивалентен човек, който има дълбоко познание за продукта.
 • Developer, който казва дали даден експеримент може да се случи на практика.
 • Customer success manager или еквивалентен човек, който ежедневно получава обратна връзка от потребителите и знае какво трябва да се подобри от тяхна гледна точка.
 • Marketing manager, като това може да е конретен член на маркетинг екипа или те да се ротират според текущия фокус на експериментите.
 • Designer, който ще съкрати процеса при създаване на експеримента на практика, ако е в течение от самото му начало.
 • Data analyst, който може не само да изведе нужните числа, но и да влияе върху създаването на експеримента по начин, който ще даде репрезентативен резултат.

Ако това ви се струва огромно количество ресурс – прави сте. Възможно е в началото един човек да съвместява няколко роли – например product manager да е growth lead и да се занимава с dev-имплементацията. За да намалите риска, можете да направите по-ограничена версия на процеса – например да се фокусирате само върху конкретна част от продукта, подобряване само на конкретна метрика от фунията или конкретен канал за връзка с потребителите. Важното е да започнете и да наложите регулярен процес на генериране на идеи, приоретизация, тестване и измерване.

Тестове на висока скорост

growth process

Целта на growth екипа е да стартира регулярен процес на тестове. Под „тестове“ разбираме серия бързи промени, които могат да повлияят сериозно върху резултатите на сайта и могат да дадат резултат до 2 седмици. Защо толкова малко време? Защото бързите тестове и итерации ни позволяват да натрупваме резултати с времето и да получаваме постоянна обратна връзка от пазара. Колкото и чудесен или важен да е, един експеримент проведен в рамките на 2 месеца ни дава твърде ограничена информация. Повече за тази идея можете да видите в този блог пост от Growth Tribe.

Conversion rate = Desire - Friction
- Sean Ellis, Growth Hackers
Click To Tweet

В горното уравнение често се опитваме да работим върху първата променлива и да генерираме желание за използване на продуктите ни. Но много по-ефективна е тактиката просто да премахваме пречки пред потребителия. Именно това е целта на регулярните тестове.

ICE оценяване

Всички членове на growth-екипа участват в седмична среща за ревю на резултатите от последните тестове и генериране на нови идеи. Те се оценяват по различни критерии, като най-разпространена е ICE скалата – съкращение от метриките:

 • Impact – ако експериментът е успешен, колко значимо подобрение можем да очакваме?
 • Confidence – колко сигурни сме, че експериментът ще е успешен в постигане на статистически значим резултат?
 • Ease – колко лесно ще е практическото осъществяване на експеримента и колко голям времеви/човешки/паричен ресурс е необходим?

За всеки критерии се дава оценка от 1 до 10, трите оценки се осредняват и експериментите с по-висок резултат се приоретизират.

За да съкратите дължината на срещите, нека всеки член на growth-екипа опише своите идеи предварително и им даде оценка. Използвайте ICE оценката като отправна точка, но не като абсолютна истина. Винаги можете да изберете друг експеримент с по-нисък резултат за теста. Така ще избегнете пространни дискусии и оспорване на чужди оценки, а екипът ще се фокусира върху истинското приоретизиране и планиране на експериментите.

 

Продуктът – ключов за растежа

Преди да започнем да тестваме обаче, трябва да си отговорим на един важен въпрос. Пука ли му на някой изобщо за нашия продукт? Притеснително е колко малко хора тестват силата на своя product-market fit.

Sean Ellis е „патентовал“ свой начин за тестване. Той използва само един въпрос към потребителите: How disappointed would you be if this product no longer existed tomorrow? Отговорите са „very disappointed“, „somewhat disappointed“, „not disappointed“ и „I no longer use the product“. Според автора, ако получите 40% отговори „very disappointed“, имате продукт, който си заслужава инвестицията в експерименти. Има и серия други въпроси, които можете да зададете след това:

 • What would you use as an alternative to the product if it was no longer available?
 • What is the primary benefit that you have received?
 • Have you recommended it to anyone? If yes, how would you describe it.
 • What type of person do you think would benefit most from the product?
 • How can we improve it to better meet your needs?

Когато вече знаете, че имате добър продукт, трябва да идентифицирате ключовата цел и елементите, които влияят за ръста й. Например, ако имате онлайн магазин и ключовата ви цел е да генерирате по-голям оборот, то тя се влияе от броя посетители на сайта, процента на конверсия към покупка, средната стойност на поръчката и честотата на поръчките, които прави един клиент. Тогава в growth-експериментите си ще се фокусирате върху увеличаване на всеки от тези ключови елементи.

В книгата Ellis и Brown дават множество насоки за оптимизацията на всеки етап от потребителската фуния. Половината глави на Hacking Growth са фокусирани върху различните етапи: придобиване на потребители, активация, монетизация, задържане на потребителите. Тук най-полезното ще са различните идеи за тестове и практически примери, които ще захранят собствения ви growth-процес. Но преди това отделете достатъчно време да идентифицирате собствените си ключови елементи за растеж.

За финал

Препоръчвам ви да прочетете Hacking Growth сега – не защото се притеснявам, че след няколко месеца вече няма да е актуална, а защото трябва да започнете growth експериментите веднага!

Като загрявка за четенето ви препоръчвам тази лекция на Sean Ellis. В нея ще чуете няколко примера и насоки как да организирате growth-процеса:

 

The post Hacking Growth: започнете с експериментите от днес appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/hacking-growth/feed/ 8
Най-интересните тенденции в маркетинга и социалните медии http://vasvalch.com/state-of-inbound-social-industry-report/ http://vasvalch.com/state-of-inbound-social-industry-report/#comments Fri, 21 Jul 2017 09:02:05 +0000 http://vasvalch.com/?p=12666

Тази седмица ми върви на статистики. Което никак не е лошо, защото числата помагат да преценим докъде сме стигнали и къде са конкурентите ни. Този път ще хвърлим око на 2 доклада – за разлика от този на Mary Meeker, те са „едва“ по 50-тина страници. State of Inbound 2017 На първо място, любимият ми […]

The post Най-интересните тенденции в маркетинга и социалните медии appeared first on Васи ли?!.

]]>

Тази седмица ми върви на статистики. Което никак не е лошо, защото числата помагат да преценим докъде сме стигнали и къде са конкурентите ни. Този път ще хвърлим око на 2 доклада – за разлика от този на Mary Meeker, те са „едва“ по 50-тина страници.

State of Inbound 2017

На първо място, любимият ми State of Inbound на HubSpot. Честно казано, промените тук се движат с бавно темпо и за да видите основните трендове, най-добре е да сравните данните с предишни години – вижте данните от 2016 и 2015.

Фокус върху SEO, разочарование от органичния обхват в социалките

Тази година топ приоритет на маркетолозите е SEO. Вероятно причината за това са все по-динамичните промени, които видяхме през последната година – и не само. Промените от страна на Google ни карат постоянно да сме нащрек. Ето и останалите приоритети на маркетолозите:

На тема маркетинг тактики, много специалисти смятат, че традиционните рекламни канали са силно надценен канал. Все пак broadcast-медиите не ни дават възможност за детайлно таргетиране и персонализация на посланието. Тези данни съответстват на спадащите инвестиции в печат, радио и телевизия, които отбелязват от KPCB. Тъжното е, че много маркетолози използват и дигиталните канали по същия начин, въпреки техните възможности. Вероятно затова 11% смятат, че и тази тактика се надценява. Приятна новина е, че 13% вече не разчитат на органичния трафик в социалните медии. Отдавна знаем, че безплатен reach няма, вече това става и масово вярване.

Когато няма точни измерители, усещането за ефективност е различно

Тъй като данните се предоставят от създателите на термина „inbound marketing“ HubSpot, повечето статистики целят да покажат, че inbound маркетингът е ефективен. Маркетолозите, които използват такива тактики, оценяват по-високо ефективността на маркетинг усилията в компанията, ще вкарат повече бюджет в inbound – това не е новина 🙂 Интересно е, обаче, че се наблюдава 15% разлика в мнението дали маркетингът на компанията е ефективен между високия мениджмънт и регулярните служители. От една страна, когато си „в окопите“, виждаш всички минуси и пропуски. От друга, за мен това е признак, че компаниите не си поставят ясни измерители – ако не сте се съгласили как мерите успеха на усилията си, всеки може да има различно мнение по въпроса.

Бъдещето: видео и чат

Гледайки към бъдещето, става ясно, че маркетолозите ще гонят новите лъскави канали. През 2017 има по-висок интерес към Facebook Live, Instagram и Messaging apps. Вече известно време говорим за всеки от тях, време е да ги тестваме.

Това обаче е лесният елемент от уравнението. По-трудно е да се придобие дълбоко разбиране за поведението на потребителите, особено когато те се движат между различни канали.  В качествените резултати се вижда, че маркетолозите си го признават като пропуск – някои от тях се опитват да слушат и да наблюдават. И ако трябва да инвестирате повече време и усилия в нов канал тази година, по-добре той да е свързан с извличане на информация от потребителите.

Пълния отчет вижте тук.

 

Social Media Industry Report

По същото време излиза и Social Media Industry Report на Social Media Examiner – изследване фокусирано изцяло върху социалните канали. Данните отново са в тон с тези от миналата година, затова ще обърна внимание само на част от статистиките.

Измерването продължава да е проблем, в целите липсва фокус

Само 38% от маркетолозите смятат, че могат ефективно да измерват резултатите от своите social-активности. Тази тенденция се запазва доста консистентно – през 2016 41% споделят за проблеми с измерването, през 2015 са 42%. Това води и до липса на увереност в ефективността на маркетинга като цяло – 40% не са сигурни дали Facebook маркетинг усилията им работят. Докато не почнем да мерим ефективно, няма да знаем какво правим.

Целите, които си поставят маркетолозите в социалните медии, са разнообразни. 78% искат да генерират трафик, 69% се опитват да създадат лоялност, 66% гонят лийдове, 62% търсят продажби. Като цяло, от тази статистика става ясно, че маркетолозите искат всичко от социалните медии – всяка цел е спомената от над половината анкетирани. В крайна сметка така оптимизираме и приоретизираме по-трудно.

social media examiner industry report

Facebook доминира, Instagram расте за сметка на другите установени канали

Използваните social-канали се променят. Фокусът върху Instagram скача значително от 44% на 54%. Големите губещи са LinkedIn (спад от 67% на 56%), YouTube (спад от 53% на 45%), Pinterest (спад от 40% на 30%), Twitter (спад от 76% на 68%). Snapchat, на които се залагаха големи надежди в миналогодишния доклад, се е качил едва от 5% на 7%. Явно платформата все още не носи ясни ползи на маркетолозите, а използването й за маркетинг цели не е толкова лесно, колкото в добре установените канали. Тази тенденция вероятно ще се запази, тъй като 66% от анкетираните въобще не планират в следващата година да използват Snapchat за маркетинг цели. Надявам се, че ограниченият ръст в използването на каналите и сероиозният спад в някои от тях значи, че маркетолозите се фокусират върху по-малко канали за по-таргетирани резултати.

social media examiner industry report

Facebook продължава да е най-важната социална платформа – тя води сред 62% от анкетираните, втори в класацията е LinkedIn с едва 16%. Преднината на Facebook се увеличава – миналата година разликата между първото и второто място е 37%, а днес тя е 46%. При платените канали Facebook отново води с много – 93% го използват, втори е Instagram с 24%.

social media examiner industry report

Засега само 1/4 от анкетираните изпозват live видео – пропуск който позволява да излезете пред конкурентите си, ако овладеете канала навреме. 85% от маркетолозите използват визуално съдържание в микса, а за пръв път то се определя и като най-важния тип контент (за 41% от респондентите, задминавайки блоговете, които държат 32%).

Бъдещето ще бъде визуално

Да погледнем и към плановете за бъдещето. Специалистите споделят, че ще увеличат предимно използването на визуални формати – видео (75%), визии (73%), live video (61%). Ще нарастне и използването на блогове (65%) и подкасти (26%).

Освен че ще ги използват, маркетолозите искат и да знаят повече за визуалните формати. Голям е интересът към Instagram (55%), а интересът към Snapchat също расте – от 28% през 2016 на 42% сега. Въпреки че все още не се ползва активно за маркетинг-цели, към платформата очевидно има интерес. При платените канали, отново води Facebook – 84% искат да знаят повече за рекламните възможности там. Тук разликите в процентите са много по-малки – от 64% за Instagram до 55% за Twitter.

social media examiner industry reportСтранно е, че сайт, който се старае да е напред с тенденциите, обръща толкова малко внимание на chatbots и VR от тактическо ниво и на ангажиране на аудиторията в стратегическо отношение. Може би липсата на увереност в използването на видео-тактики все още ограничава маркетолозите от използването на по-напрееднали технологии като VR и AR.

Пълният отчет вижте тук.

Какво ви направи впечатление от двата доклада, в кои статистики се припознавате и кои ви изненадаха? Ще се радвам да споделите в коментарите!

The post Най-интересните тенденции в маркетинга и социалните медии appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/state-of-inbound-social-industry-report/feed/ 3
Берлин: да рушиш прегради и да създаваш мостове http://vasvalch.com/berlin/ http://vasvalch.com/berlin/#comments Wed, 19 Jul 2017 05:11:48 +0000 http://vasvalch.com/?p=12617

Още не съм сигурна дали ми се пише за Берлин. Не съм сигурна, че мога правилно да разкажа всичко, което видях и което ми хареса в този град. Не знам дали ще усетите ентусиазъм да го видите – поне равен на ентусиазма ми да се върна. Бяхме в Берлин в средата на май, което вероятно […]

The post Берлин: да рушиш прегради и да създаваш мостове appeared first on Васи ли?!.

]]>

Още не съм сигурна дали ми се пише за Берлин. Не съм сигурна, че мога правилно да разкажа всичко, което видях и което ми хареса в този град. Не знам дали ще усетите ентусиазъм да го видите – поне равен на ентусиазма ми да се върна.

Бяхме в Берлин в средата на май, което вероятно помага за впечатленията – температури от 25+ градуса като че ли не се срещат толкова често там. Друг основен фактор е, че бяхме голяма, цветна, амбициозна женска компания. Всички до една любопитни да попием каквото можем (а междувременно и да наваксаме със споделянето на клюкини).

Градът

Избрахме Берлин по-скоро случайно, но истината е, че отдавна слушам за него и имах желание да го видя. Градът сам по себе си е красив по един особен начин. Не е толкова изтънчен като Рим, не е толкова ретро като Париж, но не е и толкова консервативно-стерилен като Виена (надявам се, че няма нужда да обяснявам – това са лични впечатления без капка претенция за обективност). Берлин носи един много виден характер. „През много неща съм минал,“ сякаш ти казва, „мога да ти разказвам с часове, но струва ли си да гледаме само в миналото, ако нямаме идеи за настоящето?“

Как гледаме към миналото?

Берлин не живее в миналото, гледа го трезво от разстояние днес. Това усещане е много силно, когато минаваш през Мемориала на убитите евреи. Безспорно ти действа историческият контекст, но го прави по много съвременен начин.

Memorial of the Murdered Jews of Europe

Най-любимият ми пример за отговорното осъзнаване на миналото в Берлин безспорно е този:

На това място се е намирал бункерът, в който умира Хитлер. Какво трябва да се направи с мястото? Да се почете? Да се сложи паметна плоча, която чете евангелие срещу нацизма? Не, най-подходящо е да не се влива сила в една грешна идеология – затова тук стои обикновен паркинг на междублоково пространство. И това немците са го разбрали далеч преди появяването на неонацистите, за които такова място би се превърнало в светилище.

По същия начин много отговорно се отнася градът и с остатъците от Берлинската стена. Деликатното напомняне за нея е из целия град, но са запазени стоящи само няколко участъка. Всеки от тях има определена цел, образователно-предупредителна или културно-обединяваща. За East Side Gallery и цветната й популярност бях готова. Не бях подготвена обаче за частта до северната гара, където ще видите пълна възстановка с „ивицата на смъртта“. Най-силно ме хванаха за гърлото факти, които не съм чувала и над които дори не съм се замисляла. Например, че някои спирки на метрото са затворени, защото пресичат от Източен в Западен Берлин, а войниците, които ги пазят, са заключени на постовете си – за да не избягат и те на Запад. Някак метално ти става в устата от тази информация.

Срещата на историческото с модерното продължава под стъкления купол на Райхстага. Там идва и осъзнаването, че в Берлин нищо не е случайно. Стъкленият купол е метафора, която напомня на управляващите, че народът ги гледа. Да не говорим пък за всички технологични чудеса на това място – навеса, който се върти заедно със слънцето, за да блокира топлина, огледалата, които насочват светлина надолу в залите и въздушния отвод, който работи като климатик. Ако искате да видите нещо още по-прилично на бъдеще, остава ви само Sony Center.

Sony Center Sony Center

История като фон, история като главно действащо лице

На други места в Берлин, историята е само фон, на който се случва цветно ежедневие. Александерплац не е вече визитна картичка на социализма – там ще видите някои от най-цветните и усмихнати берлинчани (освен купищата туристи).

Ако пък искате да се върнете по-назад във времето, мястото е Шарлотенбург. След половин час в двореца ще започнат да ви се причуват шумящи кринолини и тропащи токи на ботуши. Колко голям трябва да е следващият ми апартамент, за да му отива Рококо?

По сходен начин се усеща разходката в Берлинската катедрала. Там сякаш влизаш в джоб на времепространството, който те връща сто години назад. Но когато излезеш на панорамната обиколка около купола, „сега“ и „преди“ се сливат в коктейл. Отпиваш от него, веднага щом зърнеш модерния връх на телевизионната кула до ангелите на катедралата.

Хората

Ако ходите основно по нощни заведения, неминуемо ще останете с впечатлението, че берлинчани не харесват всичките тези прииждащи туристи. Ние бяхме 6 – максималната приемлива бройка за влизане в заведения. Фактът, че бяхме само момичета и имахме предводител с перфектен немски, ни спаси на няколко места. Честно, това е изключително досадно занимание, особено когато се случва пред треторазряден клуб, който е полупразен.

Но берлинчаните, които ще срещнете през деня, са други. Изглеждат готини и готови за нови неща. Много по-непретенциозни от французите, малко по-затворени от холандците, с по-интелигентен вид от англичаните. Дори онези със зелените коси и чоукърите видимо се радват, че са тук днес, че се разминавате, че живеят в този най-космополитен град в Европа. В Лондон всичко ти е позволено, защото никой не се интересува от теб. В Берлин всичко ти е позволено, защото хората осъзнават значението на толерантността.

Храната

Уви, нямахме достатъчно време за пълни кулинарни експедиции, но видяхме две от задължителните неща. На първо ключово място – меката на къривурста Curry Mitte. Препоръча ни го чудният ни гид от free tour-a и явно не сбъркахме – докато хапвахме, се изредиха поне 3 групи от кулинарни турове на града.

Второто място е по-скоро изживяване, отколкото отличителна храна, но все пак го тествайте. BurgerMeister е заведение за бързо хранене, ситуирано в стара обществена тоалетна. И това ако не е нещо специално! Нека опашката не ви притеснява. Опашка 100% ще има, но тя върви много бързо и ефективно. От включването в нея до получаването на храната ни отне не повече от 15 минути. Самите бургери са доста добри, но не успяха да ме впечатлят. Просто след бума на такива заведения наоколо добрият бургер вече не е рядкост.

Ако имаш само ден в Берлин

 • Започни сутринта бавно с кафе в някоя готина хипстърска кафетерия в Kreuzberg.
 • Разходи се до Мемориала на евреите и постой тихо в някоя от бетонните му алеи.
 • Отиди до стената при Nordbahnhof.
 • Разсей се с бира и къри вурст в Curry Mitte.
 • Разгледай купола на Райхстага (резервациите се правят месец по-рано).
 • Поседи на каменните пейки по Alexanderplatz и просто гледай минувачите.
 • Качи се до върха на Берлинската катедрала преди залез.
 • Завърши с една крафт бира отново в Kreuzberg.

The post Берлин: да рушиш прегради и да създаваш мостове appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/berlin/feed/ 2
Най-чаканите статистики на годината http://vasvalch.com/kpcb-internet-trends-2017/ http://vasvalch.com/kpcb-internet-trends-2017/#comments Mon, 17 Jul 2017 09:36:25 +0000 http://vasvalch.com/?p=12645

Отдавна в един от отворените ми табове стои Internet Trends Report 2017 на KPCB, известен просто като „доклада на Mary Meeker“. От няколко години това са най-чаканите статистики в дигиталната среда, защото събират на едно място множество ключови цифри. Докладът излезе преди повече от месец и смятах, че съм безвъзвратно закъсняла с говоренето за него. […]

The post Най-чаканите статистики на годината appeared first on Васи ли?!.

]]>

Отдавна в един от отворените ми табове стои Internet Trends Report 2017 на KPCB, известен просто като „доклада на Mary Meeker“. От няколко години това са най-чаканите статистики в дигиталната среда, защото събират на едно място множество ключови цифри. Докладът излезе преди повече от месец и смятах, че съм безвъзвратно закъсняла с говоренето за него. Но не намерих друго отразяване, затова се нагърбих с тази задача.

Както обикновено, ще споделя най-интересните за мен неща. Числата в скобите отговарят на страниците от отчета. Имайте предвид, че споменавам само двайсетина от над 350 слайда, така че обърнете внимание на пълното съдържание. За маркетолози най-полезни вероятно ще са слайдовете до стр. 177, които разглеждат общите онлайн трендове, рекламния и медийния бранш и игрите – като съдържание и като механики. Важно е още тук да споменем, че KPCB инвестира в доста от компаниите споменати в отчета и не е умно да разчитаме само на данни от един източник – Contently, например, споделят някои противоречиви данни.

Имаме достатъчно смартфони, прекарваме повече време с тях

Да погледнем първо макротрендовете. Ръстът на интернет потребители е в добре изразено плато, запазва се стабилен 10-процентов ръст както и през миналата година. Нарастването на смартфон потребители се забавя – едва 3% тази година спрямо 10% през миналата (7). Явно тези, които искат и могат да си купят смартфон, вече са го направили. При допълнително поевтиняване на устройства и планове може да очакваме нов ръст в развиващи се пазари като Индия.

Мобилните устройства са основния двигател за нарастваща ангажираност на потребителите. Вече над половината (близо 60%) от времето прекарано онлайн е в mobile-среда. От няколко години отчитаме ръст само при този тип устройства, а desktop/tablet времето не се увеличава (9).  TechCrunch отбелязват, че при тези статистики не говорим за “shift to mobile”, както много анализатори казват. По-скоро става дума за добавяне на мобилните устройства към ежедневните навици на потребителите и все по-активното им използване.

Информационното цунами продължава да ни залива. Генерираме все повече данни и информация и този ход, изглежда, няма да се забави скоро (132). От гледна точка на маркетолозите, това е и добра, и лоша новина. От една страна, повече информация носи повече данни за потребителите и нови възможности за таргетиране. От друга, усилието да изпъкнеш пред другите създатели на информация се увеличава все повече. Към това добавяме и преобладаващото ползване на малки екрани, където фокусът на потребителя се печели по-трудно.

В свят на по-бързи технологични иновации отнема все по-малко време една технология да се приеме от голяма част от обществото. Времето за масовизиране на социалните медии и интернет е адски малко в сравнение с телефона и радиото (311). Затова не можем с лека ръка да отметнем като мода VR, AR и voice interfaces. Ако се запази същата крива, само до години те ще са масова реалност.

Ръст на рекламата

Инвестициите в онлайн реклама продължават да растат с над 20% годишно. Основен двигател са мобилните устройства – вече над половината онлайн бюджети са насочени там (12). По-динамичните и чести интеракции на малките екрани явно водят до повече възможности за реклама. Продължава да има сериозно разминаване между времето прекарано в мобилна среда и рекламните инвестиции там, въпреки че разликата е значително по-малка от миналата година. На другия полюс са печатните медии с много сериозен рекламен overspending спрямо прекараното време (13).

Тенденцията сочи, че до 6 месеца рекламата в интернет ще задмине телевизионните бюджети (14). Това води след себе си доста промени в начините, по които ще рекламираме. Богатата информация за представянето на кампаниите изобличава неефективната реклама. Ще се движим в посока точно измерване, точно таргетиране и интерактивност.

Ръстът на онлайн рекламата се дължи почти ексклузивно на Facebook и Google (15). Рекламните бюджети се консолидират в двата технологични лидера и наблюдаваме рекламен олигопол. Колкото повече се затвъргдават тези позиции, толкова по-висока ще е бариерата за влизане на пазара на нови играчи. За да запазят преднината си, двата гиганта постоянно експериментират с нови рекламните формати и таргетиране.

За маркетолозите днес най-голям проблем остава измерването (за 61% от анкетираните), но виждаме и една нова трудност. 34% от маркетолозите не знаят как да обвържат social-кампаниите с бизнес целите на компанията (17). Трябва да се научим да убеждаваме мениджърите какъв е смисълът на ангажираната аудитория в социалните мрежи и да покажем, че те носят и други позитиви освен продажбите.

Блокиране на реклами с adblocking софтуер е все по-разпространена практика и ще се превръща в по-голям проблем за рекламистите. Възможността за adblocking на мобилни устройства дойде много по-късно, но днес е по-разпространена. Oколо 400 милиона потребители блокират на мобилни устройства, а само 220-230 милиона блокират на desktop. Основните държави, в които ad blocking на мобилни устройства е разпространен, са държави с висока цена на data плановете като Китай, Индия, Индонезия. Т.е. ограничението на реклами може да е свързано основно с цената.

И все пак adblocking е популярен и в развитите държави – още един знак, че рекламното съдържание не е ефективно. Трябва да създаваме по-точни рекламни предложения, които потребителите наистина искат да виждат. За това помагат новите технологии за таргетиране, динамични предложения базирани на текущ контекст, персонализация и постоянна оптимизация. Примерите са много и не се ограничават само до Facebook и Google.

Нови формати на съдържание

Що се отнася до медийното съдържание, тенденциите са свързани с все по-разнообразен контент и нови формати за него. Във визуалното съдържание, водещ е user generated content. Той е не само по-изобилен, но и носи 6.9 пъти по-висока ангажираност от стандартното бранд съдържание (38).

Благодарение на технологиите вече не разчитаме само на текст и визия. VR, AR и voice recognition отварят много нови канали за връзка с потребителите и дават посока за развитие на интеракциите ни. Бъдещето е днес – вече 20% от зададените търсения на мобилно устройство за Google са през voice interface (46).  По-точна и търсена реклама ще позволи разпознаването на снимки и контекстуалната реклама към визуално съдържание. Вече имаме такива примерни със Snap и Google Lens (45).

Ecommerce бум

Пазаруваме все по-често онлайн. Ecommerce отбелязва 15% ръст (76), 9% е увеличаването на броя пратки на годишна база. Пратките са толкова много, че фоайетата на недовършени сгради се превръщат във временни складови помещения (66). Това не е познатата доставки на потребителска електроника или книги. Говорим за доставка на всичко от хранителни стоки до ножчета за бръснене. Сериозен фактор вероятно са и всякакви родове месечни абонаментни кутии.

Докато големите търговски вериги затварят магазини, онлайн лидерите се появяват и офлайн, за да дадат директни шопинг изживявания на потребителите. Тук се включват Amazon, Warby Parker и други големи онлайнери.

Gamification – for the win

Тази година в отчета има доста подробна секция за развитието на гейминга, която ще видите от слайд 80 нататък. В маркетингов контекст, виждаме сериозно използване на различни игрови елементи за ангажиране на потребителите в онлайн платформи и софтуерни продукти. Примерите са разнообразни, включват печеленето на ранкинг/репутация в Airbnb, интерактивни истории в Netflix, допълнително сваляемо съдържание като софтуерните ъпдейти на Tesla и др. (вижте ги в слайдове 104-112).

Интересен аргумент, че игрите са нещо като подготовка на хората за кооперативни интерфейси м/у човек и AI. Предполагам, че само времето ще покаже дали това е така.

Streaming – по-евтино, по-удобно, по-ново

Като за финал, да погледнем как се променят медиите. Видео съдържанието консумирано през Netflix вече е съизмеримо с това на големите телевизионни групи (160). Очевидно промяната е тук. Потребителите коментират, че причината за минаване към стрийминг е основно по-ниската цена. Друг водещ фактор е удобството с опции като on-demand и binging съдържание, липса реклами, разнообразни опции за плащане, персонализирани предложения.

В музикалния свят виждаме същата тенденция. Стриймингът на лицензирана музика вече формира по-голямата част от приходите в музикалния бизнес (156). Благодарение на него виждаме и първия годишен ръст на приходи от 16 години насам. Впечатляващо!

С промяната на каналите се променя и самото съдържание. Виждаме нови формати като Netflix Originals и съдържание съобразено изцяло с изискванията на мобилните устройства – вижте Original Shows на Snapchat. С тези промени в съдържанието трябва да се съобразим и ние маркетолозите. Съдържанието ни трябва да е максимално удобно за консумация, съобразено с канала и контекста, персонализирано за потребителите, интерактивно.

Вместо заключение

Чакат ни интересни времена. Едно е сигурно – промяната е бърза, неочаквана и поставя нови предизвикателства пред марките. Постарайте се да я посрещнете подобаващо. Като първа стъпка, вижте пълния доклад на KPCB:


The post Най-чаканите статистики на годината appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/kpcb-internet-trends-2017/feed/ 1
Котешки истории http://vasvalch.com/meet-kimchi/ http://vasvalch.com/meet-kimchi/#comments Sun, 25 Jun 2017 14:19:49 +0000 http://vasvalch.com/?p=12599

В момента, в който решихме да си купим собствен апартамент, ми минаха много мисли през главата – от „Ужас, колко ли време ще ни изядат тия ремонти“ до „Жестоко, може да си боядисаме стените както решим!“ Но една от първите беше „Време е за котка!“ 7 месеца по-късно влязохме в собствена къща, а месец след […]

The post Котешки истории appeared first on Васи ли?!.

]]>

В момента, в който решихме да си купим собствен апартамент, ми минаха много мисли през главата – от „Ужас, колко ли време ще ни изядат тия ремонти“ до „Жестоко, може да си боядисаме стените както решим!“ Но една от първите беше „Време е за котка!“

7 месеца по-късно влязохме в собствена къща, а месец след това инсталирахме котката. Запознайте се с Кимчи от Нови Искър.

котката Кимчи котката Кимчи котката Кимчи котката Кимчи котката Кимчи котката Кимчи

До този момент мога да споделя следните уроци:

 • краката на масата са чудесна играчка;
 • чехлите са най-страшният враг;
 • тристаен апартамент е голяма вселена;
 • 7:00 в неделя е най-доброто време за игра;
 • нищо не е толкова притеснително, че да станеш от леглото.

Засега това е достатъчно предадено знание. Ще ви държа в течение, а междувременно ще наваксам със серия пропуснати постове – все пак музата ни навестява най-често с котка в скута.

The post Котешки истории appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/meet-kimchi/feed/ 1
Webit: дигиталното бъдеще на маркетинга http://vasvalch.com/webit-2017-marketing/ http://vasvalch.com/webit-2017-marketing/#comments Wed, 03 May 2017 04:40:43 +0000 http://vasvalch.com/?p=12588

Както споменах в първия пост с бележки от Webit – само един не е достатъчен. След като разгледахме какво ни чака в дигиталното бъдеще като цяло, време е да погледнем накъде ще се движи маркетингът в него. А отговорът е: към все по-истински и изпълнени със смисъл взаимодействия с потребителите. Човешкият маркетинг Има серия причини, […]

The post Webit: дигиталното бъдеще на маркетинга appeared first on Васи ли?!.

]]>

Както споменах в първия пост с бележки от Webit – само един не е достатъчен. След като разгледахме какво ни чака в дигиталното бъдеще като цяло, време е да погледнем накъде ще се движи маркетингът в него. А отговорът е: към все по-истински и изпълнени със смисъл взаимодействия с потребителите.

Човешкият маркетинг

Има серия причини, поради които маркетингът и комуникациите се трансформират от промоционалното към все по-човешкото. Chris Clarke отсече, че марките вече не могат да си позволят да стоят на разстояние от обществените проблеми – трябва да са вътре в тях, да вземат ясна позиция за тях. И ако досега комуникационните функции са се управлявали повече от бизнес-логика, днес прерогатив е връзката с потребителите и създаването на стойност.

Както отбеляза Jeffrey Puritt от Telus International, това е видимо и в стратегията, и в новите метрики – в customer service бизнеса, например, вече не управлява вездесъщото „средно време за обслужване“, което кара операторите да претрупват всеки случай. „На мода“ са потребителско-центрични метрики като Net Promoter Score и Customer Satisfaction.

Aaron Harvey за автентичността

56% от американските потребители биха спрели да купуват от марки, които смятат за неетични. С тази статистика Aaron Harvey от Ready Set Rocket отвори разговора за автентичността. Разгледахме серия примери – начело с любимия вече негативен пример от Pepsi – за марки, които импланитрат себе си в актуални теми подобно на зле поставен силикон. Резултатите са ясни – серия негативи, рязък обществен отзвук и влошена връзка с потребителите.

Brands insert themselves in trendy conversations, but they should live the values in the day-to-day. - Aaron HarveyClick To Tweet

От другата страна стои Dove – марка, която дълго, постепенно и напоително се свърза с темата за истинската красота. Връзката е много по-директна, а позицията на бранда е иновативна, но автентична. Затова работи. По същия начин, когато магазините за планинска и спортна екипировка REI затвориха магазините си на Black Friday, позицията беше естествена и автентична.

Graham McDonnell за историите

Автентичните бранд-позиции всъщност не се поддават лесно на рекламни активности. Те се въплъщават най-добре в интересни истории с content marketing. Формулата за добра история тук идва от не кой да е а творческия директор на T Brand Studios – контент-дивизията на The New York Times.

Graham McDonnell сподели една учудващо проста формула за разказване на истории. Повечето ефективни формули са учудващо прости. Тази включва три съставни части: „елемент“, препятствие и резултат. Под „елемент“ тук имаме предвид героя на историята. Ето ви история: елементът е млад датски принц, препятствието е неговия чичо-предател, резултатът е … хайде, без spoilers за „Хамлет“. Идеята е ясна.

При бранд комуникацията обикновено първо представяме препятствието – проблемът, който потребителят има. После идва елементът – марката, която работи за решението, довеждайки всичко до щастлив краен резултат. Но както и да построим историята, тя трябва да е автентична и интригуваща. Защото в новата дигитална среда, нека като Graham цитираме JWT, трябва да бъдем интересното съдържание, на което аудиторията попада.

We need to stop interrupting what people are interested in and be what people are interested in. - Craig Davis, Chief Creative Officer, JWTClick To Tweet

И за десерт, нещо ключово. Първо измислете историята, а след това се фокусирайте върху канала, който й отива. Не можете да започнете content marketing проект с идеата „искам видео кампания“ – вижте в кой канал идеята ви ще живее най-естествено.

Robert C. Wolcott за близостта

В дигиталната среда, освен по-истински и по-интересни, марките трябва да са и по-близо до потребителите. Според Robert Wolcott, изпълнителен директор на Kellogg Innovation Network, днес настъпва ерата на близостта – proximity. Това е време, в което производството на продуктите и тяхната доставка до потребителите се доближава до търсенето – както географски, така и времево.

One of the most powerful forces reshaping markets for the coming generation will be the production and provision of products and services ever closer to the point of demand. We call this Proximity. – Robert C. Wolcott, KIN

Всеки минал през основен бизнес курс знае за just-in-time производство, но днес отиваме една крачка по-далеч. Amazon използва „anticipatory shipping“ – алгоритмите им засичат кога е вероятно да си купите нещо, още преди да сте го направили, и изпращат продукта към близък до вас дистрибуционен център. Не е далеч времето, когато ще си купуваме права да принтираме продукти в кварталния принт-център – в крайна сметка, за много продукти доставката е по-скъпа от производството.

Особено изкушаващо е, поставени пред такова бъдеще, да се фокусираме само върху иновативните технологии. Но Roby Stancel от VCI направи една забележка съвсем на място: марките първо трябва да се фокусират върху изграждането на доверие. Tesla вече може да има напълно разработена технология за автономни автомобили, но тя няма да стане масова, докато хората не започнат да й вярват.

Нашата роля като маркетинг-специалисти е да работим точно за това доверие. Как? Като създаваме автентична двупосочна комуникация с потребителите и предоставяме съдържание, което интригува и носи стойност. Да започваме!

The post Webit: дигиталното бъдеще на маркетинга appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/webit-2017-marketing/feed/ 2
Разходки из България, част поредна http://vasvalch.com/bulgaria-trips/ http://vasvalch.com/bulgaria-trips/#comments Sun, 30 Apr 2017 19:18:12 +0000 http://vasvalch.com/?p=12577

В архива са останали малко снимки, които искам да ви покажа, но няма смисъл да ги отделям в самостоятелни постове. Затова – ето 2 места в различни краища на България, които трябва да видите. Дяволското гърло Имам усещането, че детството ми е съкратено, защото като малка съм пропуснала всички „задължителни“ екскурзии и зелени училища, на […]

The post Разходки из България, част поредна appeared first on Васи ли?!.

]]>

В архива са останали малко снимки, които искам да ви покажа, но няма смисъл да ги отделям в самостоятелни постове. Затова – ето 2 места в различни краища на България, които трябва да видите.

Дяволското гърло

Имам усещането, че детството ми е съкратено, защото като малка съм пропуснала всички „задължителни“ екскурзии и зелени училища, на които мои набори са ходили. На стари години започнах да се катеря по планини и да ходя по пещери. Което не е лошо – хем всичко ти е за първи път, хем ще ти останат доста повече съзнателни спомени. И все пак, завинаги съм изпуснала мазането на дръжки с паста за зъби. Надявам се!

Но да не се отклонявам, говорех за задължителни забележителности из България. Дяволското гърло със сигурност спада към тях. Стигнахме до пещерата след няколко дни в Триград. Историята на пещерата можете да четете онлайн. Най-впечатляващото за мен е колко скоро всъщност сме успели да влезем в пещерата и колко неясноти има все още около нея. Къде отива водата на реката и къде остават всички предмети, които завлича?

Тъй като тук няма сталактити, можете да тествате фотографски умения на воля. Следват няколко резултата:

дяволското гърло пещера дяволското гърло пещера дяволското гърло пещера

Катеренето по стъпалата към изхода си беше специално изживяване – не защото те са цели 301, а защото са адски високи, ужасно тесни, постоянно хлъзгави и неприятно стръмни. Казвала ли съм ви колко мразя стълби?!

Боянски водопад

Ето още едно признание на тема туристически опит: като виден кореняк-софиянец, нито съм се качвала на Черни връх, нито съм ходила до Боянския водопад. Един от двата пропуска вече е коригиран.

Пътят до горе е приятна разходка от час и половина. После решихме да се качим и до хижа Момина скала, което увеличава пътя с още 40-тина минути, при добавен бонус кюфтета, салата и бира. Добра сделка!

Пътят надолу е не-съвсем-приятна разходка от 2 часа. Тъй като краката ви постоянно се движат под неудобен наклон, започват да се обаждат неприятни травми в колената, а на другия ден ви гарантирам най-странната мускулна треска локализирана нишово в мускулите на прасците и около задната част на глезените. Но стига мрънкане! Важното е, че водопадът си струва, особено в тази част на годината:

боянски водопад до софия боянски водопад до софия

Накрая само да ви напомня: за бога, хора, изхвърляйте си боклуците на правилните места!!! От големия дънер до Боянския водопад събрах 4 пластмасови бутили от 1.5 л, няколко найлонови пликчета, серия салфетки и 15-тина фаса. Това ме дразни страшно, но все пак – не си събирайте боклука заради мен, събирайте го заради мястото и природата.

The post Разходки из България, част поредна appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/bulgaria-trips/feed/ 1
Webit: от дигитално настояще към дигитално бъдеще http://vasvalch.com/webit-2017-future/ http://vasvalch.com/webit-2017-future/#comments Fri, 28 Apr 2017 05:38:13 +0000 http://vasvalch.com/?p=12563

8000 знака – това е обемът на „съкратените“ ми записки от Webit Festival Europe. Едно събитие, което си поставя амбициозната задача да събере на едно място настоящето и бъдещето на дигиталния бизнес в Европа – и то в нашата си амбициозна България. Иновации в дигиталното бъдеще Това, което ми хареса в Webit, е че за първи […]

The post Webit: от дигитално настояще към дигитално бъдеще appeared first on Васи ли?!.

]]>

8000 знака – това е обемът на „съкратените“ ми записки от Webit Festival Europe. Едно събитие, което си поставя амбициозната задача да събере на едно място настоящето и бъдещето на дигиталния бизнес в Европа – и то в нашата си амбициозна България.

Иновации в дигиталното бъдеще

Това, което ми хареса в Webit, е че за първи път от 10 години по такива събития най-накрая всички са съгласни, че не отиваме към дигитална трансформация. Вече сме дигитално трансформирани и трябва да работим за развитието на собствените си марки и бизнеси в контекста на още по-дигитално бъдеще. А как ще изглежда то? В този пост ще видите част от мненията, които чухме.

Igor Beuker за ерата на Math Men

Според Igor Beuker преминаваме от ера на Mad Men в ерата на Math Men – бизнес създатели, които се фокусират върху технологиите, инвестират в иновации. Amazon годишно инвестира над 13 милиарда долара в иновации – толкова, че ако утре спре да го прави, традиционните търговски вериги няма да могат да настигнат компанията за 6.5 години. За сметка на това, Unilever трябваше да купят Dollar Shave Club, защото в големите тромави компании няма създадена култура за иновации и тя трябва да се внесе отвън.

Advertising may win quarters, innovation wins decades. - Igor BeukerClick To Tweet

Math Men имат и чувство за социална цел – Jack Ma споделя, че целта на Alibaba Group е не просто да изкарва пари. Компанията иска да даде възможност на 10 милиона търговеца да стигнат до печалба и да създаде 100 милиона нови работни места. И ако това не се случи, а Ma създаде „само“ 60 милиона работни места, ще кажем ли, че се е провалил?

Math Men stick out their neck. They explore trends with an open mind. - Igor BeukerClick To Tweet

Paul Misener за иновациите в Amazon

Но как се случват иновациите? За това чухме от кухнята на Amazon с Paul Misener. В неговата компания съществуват няколко основни правила за иновации:

 • Екипите, които работят по иновативни проекти, трябва да са от 4 до 12 души (или, както го формулират в Amazon, да могат да бъдат нахранени с 2 пици). Така се осигурява както разнообразие на мнения, така и скорост за взимане на решения.
 • The working backwards doctrine – всяка идея започва под формата на въображаемо прес съобщение и детайлно FAQ, за да се уточнят очакванията на всички в екипа. Оттам се създава екшън план, гледайки какво трябва да се случи днес, за да може това прес съобщение да е факт в бъдещето.
 • Amazon се фокусират върху победата в дългосрочен план – затова са готови да останат неразбрани и да понесат загуби за дълги периоди. Amazon Auctions беше неуспешен проект, но после той се разрастна в Amazon Marketplace и днес 50% от оборотите на Amazon идват от трети страни, а не от директни продажби.
 • В компанията е развита култура на иновации. Екипите могат да експериментират – и е ясно, че понякога идеите им няма да бъдат успешни. Но това не значи, че не трябва да опитват.
Аny problem should be solved by a group of individuals that should be fed well by 2 large pizzas. - Paul Misener, AmazonClick To Tweet

Martin Wezowski за оптимистичното бъдеще

Заглавието на презентацията ми направи впечатление, още когато преглеждах програмата в сайта на Webit: We will spend the rest of our lives in the future. Мисля, че всеки, който се занимава със създаване на продукт, услуга, марка, бизнес, трябва да си разпечата това важно напомняне. Това е мнението и на Martin Wezowski, Chief Designer в SAP.

Светът се променя все по-бързо. Преди помнехме важните моменти на технологични промени. Родителите ми вероятно ясно си спомнят кога за пръв път са гледали цветна телевизия. Аз ясно помня как започнах да използвам Интернет. Днес обаче тези „moments of change“ са толкова сгъстени, че се сливат в един постоянен поток от промени, „flow of change“.

Представете си следното: днес играчки като Hello Barbie се задвижват от технологии, които са били достъпни само за enterprise-клиенти преди 5 години. Развитието на технологиите е експоненциално, но нашето разбиране за тях изостава. Какво става, ако играчката на вашето дете получи update за реклами и започне да му предлага да яде бургери в McDonald’s? Или ако камерата на играчката запише престъпление?

Трябва да уточним десетки етични, морални и чисто човешки казуси. Емпатията също отключва потенциал за иновации, затова трябва да се възползваме от нея. Човешката креативност ще ни бъде необходима, но тя ще бъде подпомогната от капацитета на технологиите.

We are fusionists. We conduct and orchestrate all new technologies to create the future we want to live in. - Martin Wezowski, SAPClick To Tweet

Chris Clarke за песимистичното бъдеще

Чудесно е, когато лекторите се допълват и си противоречат. Martin Wezowski ни представи една по-скоро позитивна картина за развитието на дигиталното бъдеще, а Chris Clarke от DigitasLBi обрисува обратното.

Chris се определя като „cheerful dystopian“ и това много му отива. Презентацията му надълго покри всички проблеми в днешното дигитално общество:

 • огромни количества информация и възможности, които ни правят по-малко критични и помагат за зараждането на fake news;
 • технологични възможности за сегментиране и промяна на маркетинг посланията оставят все по-малко контрол в ръцете на потребителите – вероятно вече знаете как big data помогна на Тръмп в изборите;
 • персонализацията на резултатите в Google, Facebook News Feed и какво ли още не стеснява информационните балони около нас и не ни дава разнообразни гледни точки;
 • свидетели (жертви?) сме на твърде бързи социални промени, напр. premature deindustrialization – в недоразвити пазари като Индия и Китай, хора трябва да преминат от работа на полето директно към кариери като разработка на софтуер, прескачайки познатата от западните пазари ера на индустриализация.

Според Chris Clarke трябва да признаем тъмните страни на технологиите, да осъзнаем, че те имат много негативни ефекти. Това ще помогне да тръгнем към промяна – а бизнесът и брандовете ще играят ключова роля в този процес. Преди няколко месеца 200,000 потребители изтриха Uber заради политическата позиция на компанията. Само преди дни Pepsi бяха съдени жестоко заради реклама заиграваща се с публични протести. Ясни доказателства, че потребителите очакват сериозна социална ангажираност от брандовете. Вече не може да стоим по средата, бъдещето ще е на марките водещи промяната.

If we recognize some of the darker sides of what we’re building, we have a chance to change it. - Chris ClarkeClick To Tweet

А накъде отиват марките и бизнеса в дигиталното бъдеще? За това ще трябва цял отделен пост с втора част впечатления от Webit!

The post Webit: от дигитално настояще към дигитално бъдеще appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/webit-2017-future/feed/ 1
Високо, високо, високо http://vasvalch.com/orlovo-oko/ http://vasvalch.com/orlovo-oko/#respond Fri, 21 Apr 2017 18:54:15 +0000 http://vasvalch.com/?p=12534

Орлово око - прекрасно място до Триград, на което се стига с много кал, смях и почти вечни мигове, в които си отлепен от седалката на отворения офроуд джип. Валя, светна, задуха, облаците от ниското се вдигнаха като на компютърна симулация и закриха цялата гледка.

The post Високо, високо, високо appeared first on Васи ли?!.

]]>

Най-приятната част от това да имаш блог от 10 години (да, ЧРД със закъснение!) е че имаш желязно извинение да седиш в петък вечер на дивана с Bailey’s и The Chainsmokers и асоциално да си цъкаш по лаптопа. Съдбата си знае работата – when you’re down ти напомня за моменти на високост, във физическите координати и в психологическите такива.

Дойде време да обработя снимките от Орлово око – прекрасно място до Триград, на което се стига с много кал, смях и почти вечни мигове, в които си отлепен от седалката на отворения офроуд джип. Валя, светна, задуха, облаците от ниското се вдигнаха като на компютърна симулация и закриха цялата гледка. Но в промеждутъците, в скъсаните им облачни шевове… се крият неща, за които спомените са твърде плоски, камо ли снимките. Е, опитах се!

Да няма дъно под теб е едновременно адски страшно и толкова окриляващо.

орлово око облаци орлово око облаци орлово око облаци

The post Високо, високо, високо appeared first on Васи ли?!.

]]>
http://vasvalch.com/orlovo-oko/feed/ 0