Инфографики за социални медии: визуализацията на информацията

бяла дъска идеиИнфографиките са нещо прекрасно! Въпреки че не обичам числа и таблици, инфографиките са единственият начин, по който успявам да попия статистически данни и да разбера истинския им смисъл. Затова съм подготвила една малка селекция с полезна визуална информация за социални медии, която идва на помощ, щом трябва да представите необятния свят на Twitter, Facebook или YouTube пред недотам запознатите.

Първо, една забележка. Основен проблем при данните (а съответно и графиките) за социални медии е твърде бързата промяна на информацията. Все пак те остават най-добрата опция, когато представяте новата среда на онлайн-общностите пред клиенти или мениджъри. Затова основният ми съвет тук е да проверите дали няма обновена версия на дадена графика, преди да я включите в последната си презентация. Някои от материалите тук са адекватни за повече от година, но има и такива, които се променят на месечна база. Една бърза среща с чичко Гугъл ще предотврати опасността да сте out-of-date.

По-долу ще намерите няколко доста пълни селекции с инфографики, като за всеки пост съм извела три мои фаворита. Накрая на поста пък има линк към архив с точно тези топ-графики. Съзнателно изпускам повечето визуализации за демография, текущо състояние на социални медии или поведение на потребители. Първо, защото те са твърде динамични, а целта ми е да се фокусирам върху инфографики с по-дълъг срок на годност. И второ, защото те обикновено се базират на изследвания предимно в САЩ, където поведението и демографията са различни.

Ако имате друга любима колекция с инфографики или интересен източник на такива, не си мълчете! 😉

Свалете моите топ инфографики в спретнато RAR-файлче.

___
снимка: D’Arcy Norman

4 коментара

  1. Васи - Site Author 28 февруари 2011 at 12:14

   Хахахаха, прав си! Мерси 😉

   1. Весо 28 февруари 2011 at 12:17

    има и едно доста интересно четиво по темата: http://www.thebackofthenapkin.com/
    (макар че трябва да си призная още не съм преполовил книжката – pro-crastination му е другата майка 🙂

 1. Тихомир Петров 1 март 2011 at 09:20

  Много добре Васи. Определено подобни графики са много по-лесни за възприемане от сухи цифри и текст.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *