Navigate / search

Молба за работа с много ентусиазъм

199 Flares 199 Flares ×
MATTHEW-EPSTEIN

Всеки, на когото му се е налагало да преглежда CV-та, в един момент започва да разпознава тези, написани просто така и онези, чийто автор наистина се е постарал. Е, попаднах на нещо, което сякаш крещи “Направено с желание” – един добър пример за това как малко повече усилия и креативна идея могат да донесат много ползи. Това правило важи както за корпоративния бранд, така и за личната ви марка. Честно казано, малко завиждам, че не съм приложила този подход все още – наистина, говорим за този тип автореклама, който влиза в категорията ми “идеи за крадене”.

Накратко: Матю Епстийн е млад онлайн експерт с близо пет години опит, чиято мечта е да работи в Google. За да се оразличи от всички останали, той се въоръжава с един изкуствен мустак и цялото си творческо вдъхновение и… създава уебсайт. Страницата с недвусмисленото име Google, please hire me, служи като мотивационно писмо и резюме на Матю. Видеото е изключително забавно, но CV-то и препоръките са сериозни и точно по темата. Така комбинацията от двете служи в полза на автора. За да се посмеете:

Резултатите

Като вещ маркетолог Матю дава точна оценка на резултатите от кампанията си. А те са доста добри спрямо началната инвестиция. Само за 8 дни след пускането на сайта Матю има:

 • 300 000 уникални посещения, 640 000 импресии, като 36% от трафика е директен – следователно, той е постигнал силна познаваемост на марката.
 • 20 000% ръст на трафика към личния му сайт, 2 500 нови последователи в Twitter и 400 покани LinkedIn
 • 330 000 гледания в YouTube (които към днешна дата са 420 000), 14 000 харесвания във Facebook, 4 000 туита и 3 600 +1-та
 • отразяване в принт, онлайн и телевизионни предавания по цял свят (САЩ, Бразилия, Германия, например)
 • и най-важното: над 80 възможности за работа от компании във Fortune 1000, 500 и 100, сред които Microsoft, Amazon и Google

Съветите на Матю

Това наистина е човек, чийто съвети за намиране на работа и изграждане на лична марка може да последвате без притеснения. Той казва:
 • Бъдете себе си и покажете какво можете: не се старайте да правите това, което е модерно, а правете това, което правите най-добре.
 • Познавайте публиката си: научете какво ще й хареса, от какво се интересува тя.
 • Портфолиото ви може да не е свързано само с работа: много “извънкласни дейности”, хобита и външни интереси, над които работите, може да са полезни, за да си създадете имиджа на експерт. Бъдете не само професионалисти, но и истински хора.
 • Съдържанието ви се чете от хора, а не от машини: първият въпрос, който трябва да си зададете, е дали съдържанието ви ще привлече вниманието на аудиторията. Всичко друго е маловажно.
 • Да спечелиш вниманието е само началото: освен интересна опаковка, трябва да имате и интересно съдържание. Печеленето на внимание не стига.
 • Вярвайте в себе си и във възможностите си: ако все пак имате какво да предложите, правете го смело и без притеснения.
Мисля, че съветите на Матю важат както за личности, така и за марки – препоръчвам да ги следвате. Оригиналният им вариант може да видите тук на DAY 7.
199 Flares Facebook 189 Twitter 6 Google+ 0 LinkedIn 4 Buffer 0 199 Flares ×

Comments

Портокалена
Reply

Хехе, велико! Аз също много се забавлявам със CV-та напоследък, пък и тайничко, за лично удоволствие, се ровя из по-креативните примери.

Понякога, обаче, съм забелязала, че разчупеното представяне прави лоша услуга, за сметка на структурираното, подредено CV, било то и в европейски формат.

Васи
Reply

Права си – затова специално наблегнах, че макар и видеото да е забавно, CV-то е доста професионално и говори за сериозност на кандидата.

Mitko aka Swizzl
Reply

Tozi chovechec naistina se pogriji za malak furor (osobeno v Germaniq kadeto jiveq). Mnogo pati sam si mislil, dali ogromnata populqrnost na, koqto se radva, moje da se generira za tolkova otricatelno vreme samo v Shtatite i otchasti v zapadna Evropa ili i v Bulgariq?!
bih se radval da chuq tvoweto mnenie.

P.S. sorry za latinicata, no v ofisa nqmam kirilica :)

Васи
Reply

Наречи ме непоправим оптимист, но ако идеята е добра, тогава няма значение откъде идва.

Biser
Reply

Хм, реализацията наистина е направена с добре премерен хумор. Дакато други предишни кампании бяха реализирани най-вече чрез силна идея тип “хитрост” за постигане на видимост, в този случай се наблюдава добре планирана и цялостна кампания около личност, която мечтае за нещо. А мечтите са универсален ключ за задействане на емоциите в околните и получаването на тяхната подкрепа.

BurnX
Reply

Svejo: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

Ивелина Атанасова
Reply

По начина му на говорене и маниерите – в началото на клипа, все едно виждам Шпиглер, но с мустак и този път си говори с Google. Вече започвам да се замислям да взема да се пробвам я с Twitter, я с Foursquare, още не са заети. Освен това по лична преценка шансовете ми за успех нарастват пропорционално с това, че съм руса, девойка – ще разчупим малко статуквото и определено имам акцент, когато говоря на английски – ще добавим чар. :-)

Много добро попадение, Васи!

Васи
Reply

Хаха, много добра идея! Кажи да помогнем с разпространението ;)

Villy
Reply

Страхотно попадение, благодаря за полезната и мотивираща статия!

ivo_isa
Reply

Толкова много чуждици безсмислено ползвани, ми говори за непознаване на българския език. Или желание за автореклама ;-)
креативна идея – творческо мислене
корпоративния бранд – търговска марка (има и тафтология – безсмислено повторение)
автореклама – себеизтъкване :-)
онлайн експерт – т’ва не мога да го преведа, ти можеш ли?
оразличи – разграничи
print – печт(ни)
Иначе другото е интересно.
П.П. “?” = alt+1117 от малката клавиатура

Георги
Reply

Търговската марка е част от бранда.
На мен не ми харесва също прекаленото използване и доста често ненужно на чуждици, но някои нямат превод на български.
Иначе то си е направо епидемия даже в академичните среди.
Аз самия се усещам, че макар да приказвам с български думи си превеждам понякога директно от английски като говоря.
Това е според мен от слабата научна общност в България, не могат да излязат с адекватни термини.

ivo_isa
Reply

Удареното И излезе като питанка тук… А би трябвало да го разпознае :-(

Васи
Reply

Да, удареното И не се разпознава на всички браузъри, сайтове и енкодинг, затова позвам Й. Иначе знам как се пише :)

По другите теми: използвам и двата варианта на повечето споменати от теб думи, за да няма твърде много повтаряне. Не виждам проблем в това, щом вече можем да “копи-пействаме” с благословията на БАН :)

ivo_isa
Reply

Не ми трябва благословия за да се стремя към чистота на езика. Става въпрос за чуждиците, а не чуждите думи.
Ако няма съпротивление, то приплъзването в посока на по-лесното се ускорява и трудно може да се овладее.

Поздравление за публикацията, Васи!

Имам и едно странично питане – как успя да наредиш всичките бутони за споделяне в една линия?

При мене са пръснати доста хаотично, а твоето подреждане много ми харесва…

Стефан Русев
Reply

идеята е яка,

би било интересно да се реализира в България дали ще има положителен резулат.

Dodi Markov
Reply

В социалните мрежи е хит днес. Интересно го е направил, трябва да му е признае и най-вероятно ще спечели много от този свой ход.

Като чета коментарите и гледам този на Стефан Русев, обаче си мисля, че такава инициатива в България ще бъде погледната с надсмешка вместо сериозно….

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

199 Flares Facebook 189 Twitter 6 Google+ 0 LinkedIn 4 Buffer 0 199 Flares ×