Navigate / search

Силата на непроверената информация

Днес е най-щастливият ми ден – Pete Cashmore от Mashable е открил блога ми и в момента едва издържам на трафика! Всичко започна с един туит от тази сутрин, след който виждам и много бързо покачване на посещенията. Чудесно е, че световни звезди забелязват блога и 6-годишната работа вече започва да се отплаща!

pete cashmore mashable tweet vasvalch.com

Разбира се, нищо от написаното горе не е вярно – най-малкото, защото уважаемият Pete не разбира български (ако разбираше, не се съмнявам, че щеше да е от най-редовните ми абонати). Но ако бях продължила в този дух, вероятно някой щеше да ми повярва. Това е “силата” на социалните медии и информацията в реално време – малко потребители си правят труда да проверяват фактите и затова всякакви дребни и по-големи лъжи имат учудващо дълъг и успешен живот. Затова и услуги като LemmeTweetThatForYou могат да съществуват. Накратко, сайтът ви позволява да създадете туит от когото си пожелаете. Всичко може да се променя по ваше желание – от “автора” и текста, през датата и часа та чак до броя ретуити и любими. Естествено, винаги можете да направите скрийншот и после да кажете, че туитът е бил изтрит – това може да се провери много трудно.

За сайта научих от Brian Solis, който си поигра с услугата, за да промотира новата си книга What’s The Future of Business – и, разбира се, за да покаже колко доверчиви са потребителите онлайн. Аз също се позабавлявах с LTTFY, но сега да погледнем и сериозната страна – в свят, който се движи все по-бързо, проверката на информация става все по-важна. Особено когато вземем предвид, че и у нас традиционните медии започват да разчитат на социалните мрежи за генериране на новини. Потенциалът за лъжи, манипулации и дори насочени атаки нараства правопропорционално с увеличаването на количеството споделена информация – просто е физически невъзможно да провериш сам всичко споделено и се доверяваш на останалите потребители.

За тази тенденция имаме и немалко родни примери – първият, който ми изскочи в главата, беше новото лого на Mtel, с което някой реши да се пошегува. “Новината” се въртя в мрежата няколко дни, въпреки че бързо бе разконспирирана. Ами ако тези критични проверяващи хора не бяха на линия, за да потърсят фактите?

Comments

Стоян Костадинов
Reply

Лелеее аз направо се хванах ! Супер идея за малко Black Hat Marketing Approach :)))

Leave a comment

name*

email* (not published)

website