Днес е най-щастливият ми ден – Pete Cashmore от Mashable е открил блога ми и в момента едва издържам на трафика! Всичко започна с един туит от тази сутрин, след който виждам и много бързо покачване на посещенията. Чудесно е, че световни звезди забелязват блога и 6-годишната работа вече започва да се отплаща!

pete cashmore mashable tweet vasvalch.com

Разбира се, нищо от написаното горе не е вярно – най-малкото, защото уважаемият Pete не разбира български (ако разбираше, не се съмнявам, че щеше да е от най-редовните ми абонати). Но ако бях продължила в този дух, вероятно някой щеше да ми повярва. Това е „силата“ на социалните медии и информацията в реално време – малко потребители си правят труда да проверяват фактите и затова всякакви дребни и по-големи лъжи имат учудващо дълъг и успешен живот. Затова и услуги като LemmeTweetThatForYou могат да съществуват. Накратко, сайтът ви позволява да създадете туит от когото си пожелаете. Всичко може да се променя по ваше желание – от „автора“ и текста, през датата и часа та чак до броя ретуити и любими. Естествено, винаги можете да направите скрийншот и после да кажете, че туитът е бил изтрит – това може да се провери много трудно.

За сайта научих от Brian Solis, който си поигра с услугата, за да промотира новата си книга What’s The Future of Business – и, разбира се, за да покаже колко доверчиви са потребителите онлайн. Аз също се позабавлявах с LTTFY, но сега да погледнем и сериозната страна – в свят, който се движи все по-бързо, проверката на информация става все по-важна. Особено когато вземем предвид, че и у нас традиционните медии започват да разчитат на социалните мрежи за генериране на новини. Потенциалът за лъжи, манипулации и дори насочени атаки нараства правопропорционално с увеличаването на количеството споделена информация – просто е физически невъзможно да провериш сам всичко споделено и се доверяваш на останалите потребители.

За тази тенденция имаме и немалко родни примери – първият, който ми изскочи в главата, беше новото лого на Mtel, с което някой реши да се пошегува. „Новината“ се въртя в мрежата няколко дни, въпреки че бързо бе разконспирирана. Ами ако тези критични проверяващи хора не бяха на линия, за да потърсят фактите?

1 коментар

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *